Iako su dosadašnji napredak i razvoj tehnologije zapanjujući, priča je i dalje u razvojnoj fazi – fazi uspona. Zahvaljujući tehnologiji i njenim napretcima, mijenja se cijelokupno iskustvo treniranja, sportskih ozljeda i rehabilitacije. S provođenjem novih istraživanja, sve smo bliže novim otkrićima u genomici, nutricionizmu, tehnologijama koje ne samo olakšavaju bol, nego i skraćuju vrijeme te pospješuju rehabilitaciju. Nažalost, kada dođe do šire mase, postoji nekolicina prepreka. Možda su najveća prepreka financije, jer s obzirom da je većina „tehnoloških čuda“ relativna novost i ne bilježi preveliku brojku proizvedenih uređaja, potrebna je velika količina sredstava individualcu da si priušti korištenje, kao i samom proizvođaču da taj isti uređaj proizvede. Druga stvar je pitanje dostupnosti – doslovne, fizičke dostupnosti. Nažalost nisu svi u mogućnosti doći do željenih, potrebnih uređaja, rehabilitacijskih pomagala. Koji je plan za dalje? U kojem će se daljnjem smjeru kretati napredak tehnologije u zdravstvu, sportu i rehabilitaciji?

 

Kako se roboti uklapaju u cijelu ovu priču s obzirom da se upotreba robota za istraživanje neuroznanosti i ljudskog pokreta naglo povećala u posljednjem desetljeću? Sveučilište u Birminghamu osim duge tradicije izazivanja i razvijanja mladih umova, poznat je i po konstantnim istraživanjima i case-studyima u svim poljima. Trenutno aktualno istraživanje kao cilj ima otkriti: kako poboljšati učenje motoričkih sposobnosti uz pomoć robota izgleda spojene ruke. Osim boljeg baratanja osnovnim načelima motoričkih vještina, cilj je bolje razumijevanje o utjecaju motoričkih bolesti (Parkinsonova bolest) na učenje novih motoričkih vještina. Pored svladavanja motoričkih vještina, predmet istraživanja u svijetu je također svladavanje odnosno poboljšanje već postojećih performansa. Znanje u nutricionizmu i ljudskoj anatomiji su neminovno korisni i pružaju cjelovitu sliku o čovjeku, no zasigurno nisu dovoljni za postizanje vrhunskih rezultata.

 

Kako znati što se događa točno u trenutku tjelovježbe?

 

Pristup takvim informacija bi bez premca instantno poboljšao performanse. No kako doći do toga? Postoje razni uređaji koji mjere otkucaje i rad srca, prepoznaju kojom se fizičkom aktivnošću bavite, mjere količinu istopljene masti… ali hoćemo li priča stati na tome? Kanadska tvrtka Hexoskin proizvođač je ne još jednog gadgeta, već pametnog odjevnog predmeta. Majica koja je pogodna za pranje u mašini, prati vaše EKG i respiratorne podatke, općenitu aktivnost i san. Svi podaci su pohranjeni te kasnije dostupni za praćenje i analizu s vašeg mobitela, tableta ili računala. Na taj način možete voditi računa i uspoređivati osobne performanse i tako brže postići željee rezultate.

 

Sada dolazimo do pitanja, kako instantno doći do tih podataka? Zašto nebismo rukovali informacijama o našoj izvedbi u trenutku, dok se tjelovježba još odvija? D-WALL je prvi zakoračio u tom smjeru te izumio digitalno zrcalo koje omogućuje obavljanje pokreta s maksimalnom kontrolom, ali također omogućuje analizu performansi u stvarnom vremenu prema preciznim parametrima. Nevažno radi li se o programu Rehabilitacija, Health Fitness ili Sport, kroz 3D kameru na zrcalu i podne platforme na kojoj stojite, D-WALL prepoznaje do 16 tjelesnih zglobova, kao i svaki pokret izveden u operativnom području, pružajući vam neposredan feedback.

 

Slično revolucionarno otkriće u svijetu rehabilitacije i sportske medicine, koje također pruža povratne informacije u stvarnom vremenu, je AlterG® antigravitacijska traka za trčanje. Ovo je jedan od prvih primjera gdje se NASA „upetljala“ u sport, te tako 2005. godine izumila traku za trčanje koja NASA-inom patentiranom tehnologijom diferencijalnog zračnog tlaka smanjuje težinu od 100 % pa čak do 20 % težine, i to u preciznim koracima od 1 %, tako da se sportaši mogu brže oporaviti ili povećati količinu treninga s manjim rizikom od ozljeda. Osim sportaša, traku mogu koristiti i kardiološki, neurološki i ortopedski pacijenti kao i starije i pretile osobe.

 

Trake za trčanje koje pružaju osjećaj trčanja po Mjesecu, bionički udovi kao savršeni nadomjestak pravima, odjevni predmeti koji prepoznaju što radite i reakciju vašeg tijela na aktivnost, razni gadgeti… sve su fascinantna otkrića, a samo su početak. Što očekivati u budućnosti? Možemo samo pretpostavljati, ali sa sigurnošću nas očekuju spektakularne i revolucionarne stvari, koje će s vremenom postati sastavni dio zdravstva i sporta te dostupne svima.

Izvor:

  1. The Medical Futurist, Preuzeto s: https://medicalfuturist.com/future-of-sports-medicine/
  2. University of Birmingham, Preutezo s: https://www.birmingham.ac.uk/schools/sport-exercise/research/rehabilitation-motor-control.aspx

ANTIGRAVITACIJSKA TRAKA ZA TRČANJE

Antigravitacijska traka AlterG® omogućuje drukčiji pristup u radu s ortopedskim i neurološkim pacijentima, aktivnim ljudima starije dobi i profesionalnim sportašima kako bi povećali mobilnost, postigli brži oporavak te dostigli ciljeve prije.

KONTAKTIRAJTE NAS

Slobodno nas kontaktirajte putem obrasca za upit.
Na svaki upit odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.