Zglob koljena najveći je zglob u ljudskom tijelu i čine ga natkoljenična i potkoljenična kost koje su povezane sa 4 ligamenta. Oni pojačavaju zglobnu čahuru, učvršćuju zglob sa strane i njen unutarnji dio. Važan ligament koljena je prednji križni ligament koji ograničava pomicanje potkoljenice prema naprijed u odnosu na bedrenu kost te daje koljenu rotacijsku stabilnost.

U velikoj većini slučajeva dolazi do ozljede upravo prednjeg križnog ligamenta, a nastanci ozljeda mogu biti nagla i snažna hiperekstenzija, nagla promjena smjera, mehanizam nagle deceleracije ili „zlokobni trijas“. Nagle promjene smjera česte su kod sportaša koji se bave nogometom i mogu rezultirati puknućem prednjeg križnog ligamenta.

Oporavak nakon operacije prednjeg križnog ligamenta traje od 6 do 8 tjedana dok cjelokupna rehabilitacija traje od 4 do 6 mjeseci. Ciljevi terapije su smanjenje boli i otekline, vraćanje opsega pokreta pasivnim istezanjem, vraćanje jakosti i snage mišića oko koljena te vježbe za vraćanje stabilnosti koljena u različitim situacijama i položajima.

Takva ozljeda dogodila se kod sportašice u našem primjeru. Nakon 4 tjedna počela je vježbati na antigravitacijskoj traci pod 65% tjelesnim opterećenjem, a u 5. tjednu mogla je lagano trčati 1 minutu pod 50% tjelesnim opterećenjem. Tijekom 8 tjedana vježbanja pod smanjenim tjelesnim opterećenjem na AlterG antigravitacijskoj traci, sportašica je postigla radno opterećenje uz zadržavanje funkcionalne sposobnosti kardiovaskularnog sustava. Antigravitacijska traka omogućila je sportašici da nakon 12 tjedana može trčati pod punim tjelesnim opterećenjem. Više o napretku koji je postignut možete pročitati u studiji slučaja Rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta.

    ANTIGRAVITACIJSKA TRAKA ZA TRČANJE

    Antigravitacijska traka AlterG® omogućuje drukčiji pristup u radu s ortopedskim i neurološkim pacijentima, aktivnim ljudima starije dobi i profesionalnim sportašima kako bi povećali mobilnost, postigli brži oporavak te dostigli ciljeve prije.

    KONTAKTIRAJTE NAS

    Slobodno nas kontaktirajte putem obrasca za upit.
    Na svaki upit odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.