Krioterapija je, dokazala je to jedna od brojnih studija koje su provedene vezano za taj oblik terapije, učinkovita u ublažavanju „simptomatologija“ različitih setova upalnih stanja prisutnih kod sportaša kako profesionalnih, tako i amatera.

Korištenje leda u medicini nije novost. Odavno se preporučuje upotreba leda za liječenje povrijeđenih i bolnih mišića.

Led povećava cirkulaciju krvi što pospješuje zarastanje i olakšanje bolova. Studija objavljena 2000. godine, otkrila je da krioterapija nudi privremeno olakšanje od boli koja uzrokuje reumatoidni artritis.

Istraživanje je pokazalo da krioterapija, uz pomoć leda, može umanjiti štetne efekte intenzivnog vježbanja. Zato sportaši vrlo često nakon napornog treninga ili natjecanja koriste krioterapiju kako bi oporavili mišiće, a oni koji se redovito podvrgavaju krioterapiji cijelog tijela redovito imaju smanjenu proizvodnju protuupalnog citokina.

Kad su u pitanju upalni procesi, krioterapija djeluje na način da ih smanjuje i samim time poboljšava cjelokupno zdravlje te smanjuje rizik od brojnih kroničnih oboljenja.

Koji je cilj krioterapije?

Cilj krioterapije je povećati stanični rast i reprodukciju (stanični metabolizam), produljiti životni vijek stanice, smanjiti upalne procese, smanjiti bolove i spazam (naglo i nekontrolirano grčenje u mišićima), poboljšati krvotok i u slučajevima korištenja ekstremno niskih temperatura, uništiti stanice kristalizacijom citosola, tekućine koja se nalazi unutar stanice, poznate i po imenu unutarstanična tekućina.

Krioterapija

KONTAKTIRAJTE NAS

Slobodno nas kontaktirajte putem obrasca za upit.
Na svaki upit odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.